top of page

Hvad er koncept træning?

Hvad er koncepter og hvorfor er de vigtige?

Alle hunde har en hjerne, som er formet på en unik måde med forskellige styrker og svagheder. Forestille dig, at din hunds hjerne består af byggeklodser, som hver repræsenterer en færdighed eller et koncept. Hvor god din hund er til et bestemt koncept, påvirker de valg, den træffer i det daglige liv, og alle de kombinerede koncepter udgør din hunds unikke personlighed.

Når din hunds hjerne sættes i en situation, vil den give et 'outcome' (de vil opføre sig på en bestemt måde), baseret på deres individuelle styrker og svagheder. Afhængigt af formen på din hunds hjerne og dens koncept-byggeklodser, kan dette resultat være passende eller upassende adfærd.

Måske vælger din hund at gø, trække i snoren eller jagte en løber i møder på fortovet.

Nogle gange er din hunds hjerne ikke formet på en måde,  der er kompatibel med den adfærd eller det resultat, du gerne vil have at de skal give dig i situationen.

Alle problemer med hundetræningen kan forstås i sammenhæng med disse koncepter – eller mere præcist, mangel på bestemte koncepter. At kunne identificere hvilke koncepter der er vigtige for et bestemt fokusområde eller en specifik udfordring, er det allerførste skridt til at transformere din hund.

Træning TIL situationen

Den grundlæggende forskel mellem koncept træning og andre mere traditionelle former for hundetræning er forståelsen af, at du ikke kan ændre din hunds adfærd eller ændre resultatet i øjeblikket/situationen.

I stedet skal du forme din hunds hjerne uden for situationen, så næste gang din hund bliver præsenteret for den samme situation, er dens hjerne bedre rustet til at træffe et passende valg.

Ved at forme din hunds personlighed for bedre at ruste den til at håndtere de situationer, du forventer, at den skal være i stand til at håndtere, sætter du dem op til succes.

Det kan du gøre ved at fokusere på de enkelte koncepter og ved at bygge og forbedre dem gennem leg.

Hvis du leger en leg, træner koncepter og forbedrer og former din hunds personlighed, vil du opnå ægte transformation og ægte resultater!

Koncepterne

Koncepterne

Der er så mange begreber, som spiller en rolle i din hunds udfordringer
Fleksibilitet

FLEKSIBILITET

Fleksibilitet er et af de vigtigste personlighedstræk, du kan udvikle og inspirere i din hund. Kan den tilpasse sig, tænke hurtigt på farten og hurtigt komme sig, hvis der sker noget uventet? Fleksibilitet er grundlaget for at ændre enhver adfærds udfordring, fordi for at kunne påvirke den udfordring skal din hund forstå, at den nogle gange er nødt til at reagere anderledes – og endnu vigtigere, den skal være i stand til at gøre det!

SELVSTÆNDIGHED

Selvstændighed er din hunds evne til at arbejde væk fra dig og væk fra belønningen og til at træffe de rigtige valg uden vejledning. Det afgør om din hund ser værdi i at bruge tid væk fra dig, og er komfortabel med at gøre det - hvilket vil beskytte mod seperationsproblemer - og vil betyde, at din hund er i stand til at arbejde på afstand, hvis den konkurrerer i hundesport eller lignende.

Selvstændighed
Ro

RO
Det' cool at være rolig! Ro skal ideelt set være din hunds standard tilstand. Kan din hund forblive neutral og afslappet på trods af pludselige ændringer i omgivelserne? Er den i stand til at finde ro, når den ikke aktivt er sat til at udføre en opgave? En hund, der har ægte værdi i ro, vil altid træffe de allerbedste valg.

Selvstændighed

IHÆRDIGHED
Når den bliver stillet over for en udfordring, træder din hund så op og presser igennem, eller giver den op? Ihærdighed er forståelsen af, at når man ikke får en øjeblikkelig belønning, kan det betale sig at prøve lidt hårdere frem for at give efter.

FRAKOBLING
Disengagement er din hunds evne til at se værdi i at bevæge sig væk fra ting i miljøet, uanset om disse ting er super spændende eller direkte skræmmende. Kan din hund erkende, at noget ikke rager dem og fjerne deres opmærksomhed fra det uden at skulle interagere med det? Hvis din hund sidder fast, når den ser en distraktion, har den brug for frigørelse!

Frakobling
Optimise

OPTIMISME

Alt i din hunds verden kan være godt eller dårligt, venligt eller skræmmende, afhængigt af deres optimisme.
En optimistisk hund er modstandsdygtig og i stand til at hoppe tilbage, selvom den står i en situation, de aldrig har været i før.

PROXIMITY

Proximity er den hemmelige sovs til frihed og en stærk influencer til at reducere så mange andre kampe. Nærhed er din hunds ønske og passion for at være tæt på dig uden at opfordre.

Hvis du sætter værdi i nærheden, vil din hund gerne hænge ud med dig, fordi DU er den bedste ting nogensinde!

Proximity
Engagement

ENGAGEMENT

Engagement er din hunds evne til at forblive fokuseret på dig, uanset hvad der sker omkring den. Det bestemmer, hvor engageret din hund er med dig, eller med en aktivitet, den udfører. Du har brug for engagement fra din hund for at kunne spille spil eller træne effektivt.

Tænk i ophidselse

TÆNKER I OPHÆVELSE
Er din hund stadig i stand til at tænke, når deres ophidselse øges? Kan de i øjeblikke med øget spænding eller frygt stadig bevare selvkontrol, lytte til dig og reagere passende?

AROUSAL UP / AROUSAL DOWN
Arousal Up er konceptet for at få din hund motiveret og engageret. Arousal Down handler om at sænke din hunds energi og fremme ro. Din hunds niveau af ophidselse vil direkte påvirke, hvordan den reagerer på begivenheder i omgivelserne, og hvor godt den kan lytte og reagere på dig, når du beder dem om at gøre noget, samt hvordan de behandler begivenheder (både positive og negative) og hvilke følelsesmæssige respons udløses.

Energi op / energi ned
Fokus

FOKUS
Fokus er din hunds evne til at forblive engageret i dig eller til en opgave. Fokus er grundlaget for så mange positive interaktioner mellem dig og din hund. Din hunds fokus vil påvirke en lang række færdigheder, herunder deres genkaldelse, deres frihed uden snor, deres løsgående føring og deres evne til at udføre opgaver - fra hyrde og sporing til smidighed og tricks.

TOLERANCE FOR FRUSTRATION

Frustration er den følelse, der opstår, når noget, du forventer skal ske, ikke sker, eller ikke sker med det samme. Som art er hunde designet til at forudse og forudsige. Når din hund ikke har øjeblikkelig adgang til en ressource eller til en forventet belønning, bliver den så superstresset, eller er den cool med det?

Frustations tolerance

SELVKONTROL

Kan din hund se noget, den værdsætter eller har et ønske om, og stadig være i stand til at kontrollere sig selv? Din hund har impulser hele tiden, uanset om det er til bevægelse, dufte, smag, mennesker eller andre hunde - valgmulighederne er uendelige! Du vil dog ikke have, at de interagerer med disse ting hele tiden. Du ønsker heller ikke at være konstant nagende ved dem. I stedet vil du inspirere dem til at kontrollere sig selv omkring disse distraktioner og impulser, medmindre det er passende at interagere, eller medmindre du giver dem tilladelse.

Selvkontrol

Koncepterne

Der er så mange begreber, som spiller en rolle i din hunds udfordringer

SELVKONTROL

Kan din hund se noget, den værdsætter eller har et ønske om, og stadig være i stand til at kontrollere sig selv? Din hund har impulser hele tiden, uanset om det er til bevægelse, dufte, smag, mennesker eller andre hunde - valgmulighederne er uendelige! Du vil dog ikke have, at de interagerer med disse ting hele tiden. Du ønsker heller ikke at være konstant nagende ved dem. I stedet vil du inspirere dem til at kontrollere sig selv omkring disse distraktioner og impulser, medmindre det er passende at interagere, eller medmindre du giver dem tilladelse.

bottom of page